cycling-828646_1280

Sezona bicikliranja samo što nije uzela puni zamah, iako s ovogodišnjom, neobično toplom, zimom vidjeti bicikliste i biciklistice na ulicama gradova u veljači nije bila rijetka pojava. Bez obzira vozili svoje bicikle ili ne, važno je imati na umu da stvarima, i dok stoje, traje vijek.

Svaka mehanička naprava zahtijeva primjereno održavanje. Za siguran i pravilan pogon strojnih dijelova izuzetno je važno ispravno podmazivanje kliznih površina. Na tim površinama javlja se trenje koje nepovoljno utječe na rad stroja tako što mu smanjuje iskorištenje i povećava trošenje (habanje). Trenje je otpor koji se javlja između dodirnih površina dvaju tijela i suprotstavlja se međusobnom klizanju ili valjanju tih površina.

Maziva služe za smanjenje trošenja strojnih dijelova i za odvođenje topline te za zaštitu od korozije i stvaranja naslaga i taloga zbog oksidacije i drugih kemijskih promjena. Kao prva maziva upotrebljavala su se životinjska i biljna ulja i masti sve do prije stotinjak godina, kada je mlada naftna industrija iznijela na tržište maziva ulja dobivena od teških naftnih frakcija.

Ulje za finu mehaniku visokokvalitetno je ulje za podmazivanje pokretnih i rotirajućih mehaničkih dijelova i sklopova raznih tipova strojeva. Rotirajućim dijelovima daje izuzetnu zaštitu i minimalizira trenje te produljuje vijek trajanja stroja.

Vaš bicikl zaslužuje dobar premaz prije novih avantura, no ulje za finu mehaniku nije ograničeno samo na vaš bicikl. Prirodno je i za šivaće mašine, kuglične ležajeve, mehaničke sklopke i zglobe. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *