Zima i aktivna sezona grijanja često za posljedicu imaju pojavu neugodne,nezdrave i estetski neprihvatljive plijesni koja se najčešće pojavljuje u spojevima između zida i stropa.

Plijesan i alge zapravo su vidljive manifestacije kapilarne vlage koja je karakteristična za starije zgrade i objekte koji nisu bili izolirani na odgovarajući način.

Pravi je krivac voda, koja vremenom zbog kapilarnog efekta prodire u zidove, stropove i temelje te se zadržava u mikokapilarama materijala od kojeg je objekt građen, poput cigle, kamena, morta i betona.

primjer

Posljedica je pojava vlage a potom i algi koje se često nakupljaju u površinskom dijelu zida i manifestiraju kao plijesan. Problem je to koji muči velik broj kućanstava i tek nedavno, istraživanja su pokazala kako život u prostoru ispunjenom plijesni može uzrokovati probleme s disanjem, suzenje očiju, šmrcanje, pa čak i napade astme. Uz zdravstvene, problem je često estetski. Plijesan ne izgleda lijepo, a ona prostoru može podariti i neugodan miris.

Srećom, rješenje postoji i nalazi se u vlastitim proizvodima Kemoplastike. Moguće je tako nabaviti posebno osmišljen set za uklanjanje pljesni koji se sastoji od 500 ml PROFICID PP sredstva, 500 ml PROFICID DEEP sredstva, zaštitne maske za nos i usta te latex rukavica.

Sredstva su posebno osmišljena kako bi se pomoću njih plijesan mogla ukloniti što je brže i efikasnije moguće Proficid tekuće sredstvo protiv gljivica i plijesni na zidu i Proficid DEEP najbolje djeluju u kombinaciji i saniraju površine zaražene s plijesni i algama, bilo da je riječ o unutarnjim ili vanjskim zidovima. Prodiru duboko u podlogu i uništavaju micelije a mogu se primijeniti na betonu, žbukama vlaknocementnim i gipsanim pločama i zidovima oličenim disperzivnim bojama.

Ako se primjene prema uputstvima, nisu štetni za ljudsko zdravlje i ne izbjeljuju mrlje nastale na zaraženim površinama.

POSTUPAK

Prije svega, nužno je provesti pranje zidova PROFICIDOM PP (ne brisati suhom krpom ili usisavati – spore mogu dospjeti u dišni sustav). Vanjske zidove oprati mlazom vode ili uređajem pod tlakom pri čemu treba paziti na čvrstoću podloge kako ne bi došlo do oštećenja.

PROFICID DEEP potom se četkom, valjkom ili uređajem za prskanje nanosi na suhu opranu podlogu sve do zasićenja. Kod jače zaraženih površina preporučuje se nakon sušenja postupak ponoviti.

Sušenje podloge traje od 12 – 24 sata, uz prozračivanje zatvorenih prostora. Za vrijeme izvođenja radova temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od 15 stupnjeva celzijusa.
Na tako pripremljenu podlogu može se nanijeti završni sloj (premaz ili dekorativna žbuka) koji sadrži fungicid/algicid.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *