Čišćenje mrlja s kamena (granita, mramora, keramike itd.) može predstavljati problem, a ono što možete odmah učiniti, bez da pogriješite, je ukloniti mrlju što prije.

hello (2)

Ukoliko je u pitanju tekućina, nje se možete riješiti papirnatim ubrusima ili maramicama, pri čemu treba paziti da papir lagano upije tekućinu, koju ne bi trebalo trljati da je ne biste još više razmazali i utrljali u podlogu. Za čišćenje bi trebalo koristiti hladnu vodu te sredstvo za pranje kamena ili neko drugo neutralno sredstvo. Postupak možete ponoviti više puta.
Ukoliko je mrlja i nakon toga vidljiva, onda je vjerojatno već došlo do kemijske reakcije te oštećenja kamena. Neka od sredstava za čišćenje kamena mogu, miješanjem s prolivenom tekućinom, kemijski reagirati te promijeniti karakteristike i tako potpuno oštetiti površinu. Zato koristite samo provjerena sredstva za čišćenje. Sredstva koja na sebe vežu tekućinu zovemo upijači, jer na sebe vežu prolivenu tekućinu. Mramor naročito, a i neke druge vrste kamena i keramike su osobito porozni, što dodatno otežava čišćenje.
Prije upotrebe sredstva za čišćenje, važno je znati od čega je mrlja nastala, na kojoj je bazi odnosno kojeg kemijskog sastava, jer se može dogoditi da sredstvo sadrži željezo, koje će reagirati s nekim kemijskim elementom u mrlji. Tako u reakciji sa npr. kiselinom može nastati hrđa itd.
Za korištenje upijača slijedite ove upute:
1. Područje mrlje očistite hladnom (po mogućnosti destiliranom) vodom i sredstvom za čišćenje kamena
2. Upijač pomiješajte s odabranom kemikalijom
3. Dobivenu pastu nanesite u tanjem sloju na zamrljano područje, ne predebelo kako se ne bi dugo sušilo
4. Prekrijte nanesenu pastu plastičnim poklopcem ili folijom
5. Ostavite pokrivno 12-24 sata
6. Otkrijte i provjerite da li se pasta osušila, ako nije ostavite je otkrivenu dok se potpuno ne osuši
7. Kad se osuši, pastu uklonite i isperite područje
8. Ukoliko je mrlja još uvijek postojana, ali je nekako izblijedjela, ponovite postupak sve dok skroz ne nestane. Ako nikako ne ide, odustanite i obratite se stručnoj osobi.
Kamen do nužno zaštitit – Kemo-bran pruža zaštiti i do 5 godina
Sve komentare i upite možete ostaviti niže dolje pod:
– Ostavite komentar
https://www.facebook.com/Kemoplastika/
– na telefon: 01/ 3867-302
– mail: kemoplastika@kemoplastika.hr

2 thoughts on “Kako očistiti kamen?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *