Za ljekovitu moć lanenog ulja svi već znamo, a jeste li znali da se laneno ulje koristi za zaštitu drva? Prirodna biljna ulja oksidiraju i stvaraju zaštitni sloj na podlozi na koju se nanose, pri čemu omogućavaju potpunu zaštitu. Postoje ulja koja se suše i ona koja se ne suše. Laneno ulje je najpoznatije sušeće ulje i najstarije sredstvo za površinsku zaštitu drveta.
Vjerujte nam kad kažemo da laneno ulje štiti drvo od gotovo svih elementarnih nepogoda: bilo kiše, snijega, vjetra ili jakog sunca. Nisu samo vremenski uvjeti razlog zbog kojeg je dobro koristiti laneno ulje pri zaštiti drveta. Možete ga koristiti i za premazivanje kućanskih elemenata kako bi ih zaštitili od vlage.
Kako se nanosi laneno ulje?
Laneno ulje na željenu površinu nanosimo četkom, krpom ili špricanjem. Kod premazivanja i utrljavanja važna je ravnomjerna raspodjela ulja po podlozi. Nakon što drvo upije laneno ulje, potrebno je pažljivo odstraniti višak pamučnom krpom ili nekom drugom mekanom tkaninom. U nekim je slučajevima drvo potrebno premazati i više puta, sve dok se ulje ravnomjerno ne upije. Preporuča se ponoviti ovakav premaz jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Super stvar što je uz sve još i neškodljivo za okolinu pa ga u posljednje vrijeme sve više ljudi koristi, a osim što štiti, pojačava i vizualni, odn. estetski dojam tretiranog drva.
Sve komentare i upite možete ostaviti niže dolje pod:
– Ostavite komentar
https://www.facebook.com/Kemoplastika/
– na telefon: 01/ 3867-302
– mail: kemoplastika@kemoplastika.hr

16 thoughts on “Laneno ulje za prirodnu zaštitu drva

 1. Poštovanje,
  Imam jedno pitanje za vas:
  Ispred kuće imam drvenu terasu od Ariša koju sam za zaštitu bogato tretirao sa lanenim uljem.
  Međutim drvo se ni nakon dva tjedna nije u potpunosti osušilo i ljepljivo je kada se hoda po njemu.
  Molim vas dajte mi prijedlog na koji način se mogu riješiti te ljepljivosti, svaka metoda dolazi u obzir!

  Unaprijed Hvala!!

  1. Poštovani,

   Prilikom rada s lanenim uljem od velike je važnosti da ga se ispravno koristi. Nakon nanošenja ulja, potrebno je sav višak ulja koje drvo nije upilo ukloniti čistom, suhom, upijajućom krpom ili papirom. Potrebno je dobro obrisati i ispolirati površinu jer ostatci ulja mogu se presušiti i pokvariti što onda uzrokuje šarenilo površine, nejednak sjaj, a u nekim slučajevima i ljepljivost površine.

   U Vašem slučaju do ljepljivosti površine došlo je vjerojatno zato što se višak ulja nije u potpunosti uklonio. Ako želite ukloniti osušen sloj ulja s površine drva, najpogodniji bi bio nitro razrjeđivač, ali prije toga trebate provjeriti da se time ne ispire tanin iz drveta jer to može uzrokovati promjenu boje drveta i šarenilo. Savjetujemo Vam da prvo na manjem, neupadljivom dijelu površine isprobate nitro razrjeđivač kako unutar 24 sata ne bi došlo do neželjenih promjena na površini. Ako ćete nakon toga ponovno nanositi laneno ulje, vrlo je bitno da se površina dobro osuši.

   Lijepi pozdrav,

 2. lamperija u dnevnoj sobi na plafonu je premazana 2 puta lanenim uljem, sta pravilno uraditi da bi se nanio I sloj laka, mada neki djelovi plafona djeluju da se lijepe kad ih dodaknes.

  1. Poštovana,

   Kao što smo prethodno napisali, prilikom rada s lanenim uljem od velike je važnosti da ga se ispravno koristi. Nakon nanošenja ulja, potrebno je sav višak ulja koje drvo nije upilo ukloniti čistom, suhom, upijajućom krpom ili papirom. Potrebno je dobro obrisati i ispolirati površinu jer ostatci ulja mogu se presušiti i pokvariti što onda uzrokuje šarenilo površine i nejednak sjaj, U Vašem slučaju do ljepljivosti površine došlo je vjerojatno zato što se višak ulja nije u potpunosti uklonio.

   Što se tiče lakiranja, budući da ste lamperiju prvotno tretirali lanenim uljem, ne bi Vam preporučili da na to nanosite lak. Naime, vrlo je važno prije lakiranja dobro pripremiti površinu. Svi stari premazi moraju se ukloniti, a površina se mora dobro očistiti, otprašiti i odmastiti kako bi se postigli što bolji rezultati.

   Lijepi pozdrav!

 3. Poštovani,
  Obrusila sam staru šalukatru koja više neće ići van nego će biti ukrasna na zidu u sobi. Sviđa mi se boja drveta sada nakon brušenja i ne bih ju premazivala nekom bojom. Da li je dovoljno samo premazati lanenim uljem?
  Zanima me i ubuduće ukoliko budem sređivala stari namještaj a recimo želim ga prebojati u neku drugu boju da li je poželjno na kraju ili na početku koristiti laneno ulje?

  Lp.

  1. Poštovana,

   Možete premazati Vaš predmet lanenim uljem, pružit će Vam dostatnu zaštitu a boja će ostati nepromijenjena. Ovisno o vrsti drveta, može se dogoditi da prirodna boja drva malo potamni, pa ako Vam to smeta, savjetujemo Vam da prvo na manjem, neupadljivom dijelu površine isprobate laneno ulje kako unutar 24 sata ne bi došlo do neželjenih promjena.
   Nakon nanošenja lanenog ulja, preporučljivo je da se premaz ponovi jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Valja napomenuti da je prilikom rada s lanenim uljem od velike važnosti da ga se ispravno koristi. O tome smo prethodno već i pisali pa Vam preporučujemo da proučite prethodne objave kako bi postigli što bolje rezultate.

   Što se tiče premazivanja starog namještaja, najbolje je koristiti laneno ulje kao impregnaciju, odnosno prije nanošenja boje. Pri tome treba paziti jer neki proizvođači boja i lakova navode kako se površina koja se boja ili lakira mora odmastiti, očistiti od starih premaza i prašine kako bi se boja što bolje primila. To ovisi o vrsti boje i samom proizvođaču iste.

   Lijepi pozdrav!

 4. stubisni rukohvat i bukova gazista su premazana lanenim uljem,vlasnik zeli da se ta povrsina premaze drugom bojom
  dali je to sada moguce ako jeste kako to najbolje uraditi,Radi se o bukovoj dasci,Pozdrav

  1. Poštovani,

   Budući da ste rukohvat prvotno tretirali lanenim uljem, ne bi Vam preporučili da na to nanosite boju. Naime, vrlo je važno prije bojanja dobro pripremiti površinu. Svi stari premazi moraju se ukloniti, a površina se mora dobro očistiti, otprašiti i odmastiti kako bi se postigli što bolji rezultati.

   Ako želite pobojati Vaše površine najbolje bi bilo da ih prije bojanja dobro izbrusite, odmastite i očistite od prašine kako bi se boja što bolje primila.

   Lijepi pozdrav,

 5. Postovani,
  prije 2 sedmice sam premazao sadrvan/ljetnikovac sa lanenim uljem, a prije toga sam izbrusio drvo. Zanima me da li je laneno ulje dovoljna zastita za drvo te ima li potrebe nanositi neku drugu smjesu, s obzirom da se nalazi vani i uskoro dolazi zima.
  Hvala puno i lijep pozdrav!

 6. Kad se krevet premaze lanenim uljem nakon koliko vremena se moze spavat na njemu. Odnosno ima li ulje stetno djelovanje ako isti dan nakon premaza spavamo u tom krevetu.

  Lp

 7. Dali laneno ulje štiti drvo i od insekata i moljaca jer se radi o poluoblicama koje sam postavio na jednoj strani vikendice a htjeo bi da drvo zaštitim od buba i insekata koji napadaju drvo.

  1. Poštovani,

   Laneno ulje koristi se prvenstveno kao temeljni premaz za zaštitu drva.Prodire duboko u podlogu, popunjava pore drva i stvara zaštitni film otporan na vremenske utjecaje pri tome ne mijenjajući prirodnost drvene površine.
   Za zaštitu drveta od crvotočina, gljivica i plavih plijesni preporučujemo naš proizvod namjenjen za preventivnu zaštitu drveta CRVOTOX.

   Srdačan pozdrav,
   Kemoplastika

 8. Postovani, kupili smo dasku za serviranje od orahovog drveta. Ono sto znam je da je drvo prethodno osuseno u susari, da je daska izbrusena i premazana dva puta uljem koje nije stetno po zdravlje, jer se radi o dasci za serviranje meze (hladne plate). Daska ima okolo i koru sacuvanu. Posto ne znam kojim je uljem ranije premazivana, mene sada interesuje da li bi mi smjeli tu dasku premazati lanenim uljem? Vrlo je vazno da ne bude stetno, jer na istu se direktno postavlja hrana. Ako smijemo premazati lanenim uljem molim Vas za uputstvo o radu i gdje da nabavim ulje! Hvala

  1. Poštovani,

   Naš proizvod Laneno ulje nije za tu namjenu.Za takvu vrstu premazivanja imaju baš ulja za to, mi ih nemamo u ponudi.

   Srdačan pozdrav,
   Kemoplastika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *