Predivan je osjećaj živjeti u čistom i urednom domu, ali kako bismo tako živjeli moramo se primiti posla, usisavača, spužvica, sredstava za čišćenje. Nije svejedno ni kojim redom čistimo stan, a još manje kako jer svaka vrsta površine traži posebnu brigu. Posebno redovit i temeljit treba biti u čišćenju i održavanju higijenski najzahtjevnijih dijelova u stanu – kupaonice i kuhinje. Ne trebamo posebno naglašavati kako je održavanje kuhinjskih i kupaonskih površina iznimno važno – priprema hrane i briga za o vlastitoj higijeni zahtijevaju najviše standarde.

   Kupaonske površine, stalno izložene vlazi i toplini, idealne su podloga za hvatanje kamenca i plijesni, što jako pogoduje razvoju bakterija koje utječu na zdravlje ukućana.

edit3

Sjaj keramičkih pločica

Najveći dio kupaonice prekriven je keramičkim pločicama, podnim i zidnim. Kade, umivaonici, zahodske školjke, bidei uglavnom su izrađeni od porculana i emajlirani, a slavine i držači od nehrđajućeg čelika ili inoxa. Za sjaj bez kamenca i naslaga sapuna koristite namjenska sredstva (ne agresivna) koja sadrže ocat ili limunsku kiselinu.

Kako pločice podnose mrlje od vode i sapuna, ovisit će i o njihovoj boji. Ako su pločice tamne, svijetli tragovi sapuna i vode odmah će se uočavati, dok će pločice svijetlih boja dulje djelovati čisto. Ako je riječ o sjajnom tipu pločica, povremeno ih istrljajte krpom natopljenom u alkohol, a nakon toga suhom krpom kako bi dobile sjaj. Za vraćanje sjaja pločicama možete koristiti i amonijev klorid. Kamenac najviše ugrožava pločice oko kade i samu kadu. Stoga ih je pametno, nakon svakog tuširanja, prebrisati suhom krpom.

Fuge i četkica za zube

Zahtjevne fuge možete očistiti četkicom za zube namočivši je u sredstvo za izbjeljivanje rublja. A ako je prljavština na fugama doista tvrdokorna, četkicu možete namočiti u amonijev klorid. Nakon toga dobro sve isperite toplom vodom. Pazite li na zaštitu okoliša, sami možete zamiješati ekološko sredstvo za čišćenje. Vrlo je jednostavno – u jednakom omjeru pomiješajte vinski ocat i vruću vodu.

RJEŠENJA

NE miješajte sredstva

Sredstvo za pranje sanitarija koje sadrži klor nikako NE miješajte s octom ni bilo kojom drugom kiselinom. Može se dogoditi snažna kemijska reakcija u kojoj se razvija i otrovni plin. Kemijska reakcija može lako oštetiti površinu, a postoji opasnost od disanja otrovnih para zbog kojih možete biti otrovani. Slično se može dogoditi ako čistite površinu jednim sredstvo za čišćenje pa zatim drugim, a da prethodno niste isprali ovaj prvi.

Kupka i čistoća

Najljepše se opustiti u ugodnoj kupki, ležeći u kadi. No, da biste istinski uživali, kada treba biti besprijekorno čista, stoga je redovito održavajte, uklanjajte prljavštinu i tragove kamenca. Kod čišćenja kade nemojte koristiti agresivna sredstva jer bi mogla nagristi emajl, a ako imate i osjetljivu kožu mogla bi vam naštetiti. Osim blagih sredstava možete isprobati i prirodna sredstva za čišćenje. Recimo, sol je vrlo dobro rješenje. Pospite je po kritičnim mjestima u debljem sloju, a zatim je isperite vrućim octenim koncentratom. Za čišćenje isto tako dobro može poslužiti mješavina tople vode i limunova soka.

Nakon svakog korištenja kadu i umivaonik valja isprati vodom (i prebrisati suhom krpicom ako imate vremena), bez deterdženta, kako biste uklonili tragove sapunice i pjene.

Ocat – must have u kupaonici

Ocat i limunov sok mogu pomoći kod čišćenja slavina i tuševa od kamenca. Namočite krpicu u ocat ili octeni koncentrat pa je omotajte oko slavine i pustite da djeluje dva-tri sata, a zatim spužvom ili mrežicom uklonite ostatke kamenca. Postupak ponovite ako se radi o tvrdom kamencu koji nije iskorjenjiv odjednom. Slab mlaz?

Ako mislite da imate problem s mlazom, možda biste trebali odvrnuti perlator s grla slavine ili tuša. Stavite ga u sredstvo protiv kamenca ili utopite u vrući ocat…i ostavite tako 2-3 sata.

edit2

Čistim zrakom protiv plijesni

Pojava plijesni u kupaonici nije rijetka i niste jedini, ne brinite. Možete je spriječiti provjetravanjem kupaonice i održavanjem površina suhima. Plijesan se najčešće pojavljuje na silikonima uz rub kade ili umivaonika, jer su ta mjesta gotovo uvijek mokra, riješite je se posebnim sredstvima za uklanjanje plijesni ili jednostavno stavite novi silikon, ne treba vam pomoć, možete sami zaista nije teško.

Sve komentare i upite možete ostaviti niže dolje pod:

– Ostavite komentar ili
https://www.facebook.com/Kemoplastika/
– na telefon: 01/ 3867-302
– mail kemoplastika@kemoplastika.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *