Hrđa je tiha i nemilosrdna tvar koja se tiho prišulja pa čvrsto prikači na tave, lonce, žlice, vilice pa čak i na dijelove pokućstva. Hrđa je, složit ćemo se, vrlo neugodna i dosadna pojava koja nam zadaje muke na svim poljima života u našem domu…od kupaonice, kuhinje, dvorišnih prostora, kuće na moru ili broda.

    Pojava hrđe uvjetovana je izloženosti nezaštičenih metalnih dijelova vlažnom zraku, vodi ili kemikalijama. Stoga donosimo 5 prirodnih načina za čišćenje hrđe uz pomoć kućanskih stvari koje sigurno ima svako kućanstvo. Pa krenimo.

5 prirodnih načina kako ukloniti hrđu (2)

1. Limun i sol

Na zahrđali metalni dio potrebno je posuti soli. Zatim iscijediti limun dok se sol ne natopi. Smjesu zatim ostaviti da miruje nekoliko sati i na kraju, limunovom korom, odstraniti sol i limun sa zahrđalog mjesta. S ovom kombinacijom odstranit ćete i propali metalni dio.

2. Ocat i aluminijska folija

Iduća mogućnost vrijedi i za kamenac na kupaonskim pločicama ili staklu tuš kabine. S ovom metodom budite malo oprezniji i otvorite prozor 🙂 Umočite lopticu aluminijsku folije u ocat i izribajte hrđu. Nije preporučljivo korištenje kod osjetljivijih površina jer bi pregrubi pristup mogao uzrokovati ogrebotine na tretiranoj površini.

3. Soda bikarbona i voda

Toliko puta smo se uvjerili da soda bikarbona čuda čini kod čišćenja i kozmetike. Metoda je sljedeća: pospite sodu bikarbonu direktno na hrđu, a nakon toga četkicom umočenom u vodu sastružite hrđu. Budite oprezni, ovaj način čišćenja hrđe bi moga ostaviti ogrebotine!

4. Namakanje u octu

Samo namakenje u octu preko noći djeluje. Pa ovu metodu koristite kod osjetljivijih površina. Možete omotati krpu natopljenu octom oko zahrđalog dijela metala. Ujutro hrđe više neće biti.

5. Krumpir i sapun za pranje posuđa

Presjecite krumpir po pola, umočite polovicu u sapun za pranje posuđa i izribajte hrđu. Kako se hrđa bude skidala, odstranite potrešenu tanku krišku krumpira i ponavljajte postupak.

Zadnja stvar…najbitnija…nakon što ste odstranili sve što ste željeli, ne zaboravite dobro posušiti obrađene metalne dijelove i zaštiti Antikorozinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *